Recent
Vandaag
11 May 2024

Waarom de stichting van Navalny?

De afgelopen dagen kreeg ik naar aanleiding van mijn fundraiser voor het Anti-Corruptie Fonds van Aleksej Navalny een aantal keer de vraag waarom ik geen geld inzamel voor Oekraïne. Dit vind ik een goede en begrijpelijke vraag, daarom wil ik er graag even wat uitgebreider antwoord op geven. Natuurlijk heb ik voor dit doel gekozen omdat Aleksej Navalny en zijn organisatie mij na aan het hart liggen, maar ik denk ook dat het werk dat zij doen van fundamenteel belang is voor democratie in Rusland en daarmee voor de veiligheid van Europa.

Een van de eerste reacties op mijn link op Twitter was ‘Als je democratie in Rusland wilt, is doneren aan Oekraïne een veel beter idee.’ Ik denk dat dit een misvatting is. Natuurlijk is doneren aan de Oekraïense strijdkrachten (of een ander Oekraïens doel) nuttig en moedig ik dat van harte aan. Ik doe het zelf ook. En natuurlijk moet Rusland militair verslagen worden. Maar dat staat los van de vraag wat er na Poetin komt. Daar heeft de uitkomst van de oorlog naar mijn verwachting weinig invloed op. De mentaliteit van de Russische bevolking moet veranderen, anders zal Poetin worden opgevolgd door de volgende autocraat.

In Rusland is een deel van de Russen fel tegen Poetin en een deel steunt hem, maar de overgrote meerderheid is apathisch. Zij houden zich alleen bezig met hun eigen leven en negeren alles daarbuiten, omdat ze niet geloven dat ze ooit enige invloed zouden kunnen hebben op wat er gebeurt, en om die reden kan het ze ook weinig schelen wat de machthebbers precies doen. Die mensen moeten bij de politiek betrokken worden. Zij moeten zelf na gaan denken en een eigen mening vormen over de Russische politiek, en het idee krijgen dat hun mening ertoe kan doen. Dit bereik je via het werk dat het Anti-Corruptie Fonds van Navalny doet.

Zij tonen de corruptie en de (oorlogs)misdaden van de machthebbers aan miljoenen Russen, maken Russische nieuwsshows over de oorlog, organiseerden in het verleden demonstraties zodat mensen konden zien hoe groot het anti-Poetin-deel van de bevolking is en bedenken nu andere vormen van protest. Dit is er allemaal op gericht om de apathie bij de gemiddelde Rus aan te pakken. Om Russen boos te maken en te mobiliseren tegen het regime. En ze zijn er goed in. Bij de campagnerally’s van Navalny in 2017 en 2018 door heel Rusland kwamen niet zelden tienduizenden mensen bijeen – met het gevaar om opgepakt te worden – en de meest succesvolle onderzoeken van het Anti-Corruptie Fonds zijn tientallen miljoenen keren bekeken op Youtube, de film over Poetins geheime paleis van 1,4 miljard dollar zelfs meer dan 130 miljoen keer. Navalny en zijn organisatie waren en zijn de enige kracht in Rusland die het voor elkaar krijgt om mensen te mobiliseren tegen Poetin en voor vrijheid en democratie.

Het slagen van hun missie is niet alleen belangrijk voor de vrijheid van 144 miljoen Russen, maar ook voor die van ons. Het is in ons belang dat Rusland zich ontwikkelt tot een liberale democratie, want – om maar eens een cliché te noemen – het ligt waar het ligt en het gaat er niet weg. Willen we een oorlogszuchtige, onvoorspelbare buurman of een buur die zich eens gaat richten op het aanleggen van riolering en fatsoenlijke wegen en de rest van de buurt met rust laat? Ik weet het wel. En daarom heb ik het Anti-Corruptie Fonds van Aleksej Navalny gekozen als begunstigde van mijn fundraiser.

Ik hoop dat jullie mee willen helpen: Rotterdam Marathon voor stichting Aleksej Navalny

Ontvang blogski's via mail