Recent
Vandaag
12 May 2024

Stem vóór!

Referendumdag in Nederland. Toch nog een klein berichtje voor degenen die niet weten wat/of ze gaan stemmen: het gaat vandaag niet om jou, maar om de vrijheid en kansen van een ander. Oekraïne wordt geen lid van de EU. Nederland wordt met dit verdrag niet overspoeld door goedkope Oekraïense arbeiders. Dit verdrag gaat over handel, mensenrechten en stabiliteit. De EU heeft soortgelijke verdragen met landen als Jordanië en Chili.

Ja, Porosjenko en veel van zijn collega’s zijn corrupt. Ja, minderheden hebben het niet makkelijk in Oekraïne. We kunnen Porosjenko en de zijnen daar echter veel beter op aanpakken wanneer ze zich aan dit associatieverdrag hebben gebonden. Zo’n simpel verdrag is voor de EU vrijwel de enige manier om druk te zetten op een regime en langzaamaan hervormingen af te dwingen. We hebben, of we nou willen of niet, toch met ze te maken en dan kunnen we het maar beter goed regelen – op onze voorwaarden.

Daarnaast kunnen we, zacht uitgedrukt, best een beetje stabiliteit aan onze Europese buitengrenzen gebruiken. Denk ook aan Turkije: een land dat een decennium geleden in hoog tempo democratiseerde en moderniseerde toen de EU toenadering zocht en verviel tot een autocratisch islamistenbroednest met gevangenissen vol dissidenten en Koerden toen we de deur abrupt dichtgooiden. Een land dat nu Europa in zijn macht heeft met miljoenen vluchtelingen die de oversteek willen maken.

Mocht je dit een onzinreferendum vinden en om die reden niet willen stemmen, neem dan liever het besluit van onze volksvertegenwoordiging over en stem voor. In 2014 stierven er meer dan honderd mensen in de Maidanrevolutie omdat Janoekovitsj zijn handtekening op het laatste moment niet onder het associatieverdrag wilde zetten. Dit verdrag biedt jonge Oekraïners meer kansen op democratie, vrijheid en welvaart. Gooi de deur niet nog een keer in hun gezicht dicht.

Ontvang blogski's via mail