Recent
Vandaag
13 May 2024

Blogski #1 – #durftevragen

Morgenmiddag om kwart voor een stap ik in een vliegtuig naar Rusland, Sint-Petersburg om precies te zijn. Omdat iedereen me dezelfde vragen stelt, heb ik besloten de meest gestelde vragen hier te beantwoorden. Ik heb ervoor gekozen om dit in de vorm van een lijstje te doen, want dat is hip.

1. Wat ga je daar nou eigenlijk doen?
Ik ga drie maanden studeren aan het NIP, het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg. Het NIP is, volgens de eigen website, een academisch centrum dat expertise opbouwt op het gebied van Ruslandkunde en diensten verleent aan wetenschappers en studenten van de participerende universiteiten – bemoedigend plaatje van het gebouw in zichtbaar ijskoude omstandigheden – Het Instituut organiseert cursussen van alle niveaus en opleidingen, en het stelt stageplaatsen en beurzen ter beschikking aan studenten en onderzoekers in verschillende disciplines. Op het NIP hoop ik mijn Russisch zodanig te verbeteren dat ik niet meer bij ieder woord hoef na te denken wanneer ik de taal spreek. Naast taalvaardigheid krijgen we er ook kunstgeschiedenis en lessen over de stad zelf.

2. Waar ga je dan wonen?
Ik ga in een gastgezin wonen waar ik nog vrij weinig over weet. Ik kom te wonen bij een echtpaar waarvan de vrouw ook op het NIP werkt en mijn kamer heeft een balkon, dat is het eigenlijk wel. Afgelopen week heb ik kort mailcontact met ze gehad en het lijken me heel aardige mensen, dus dat komt vast wel goed.

3. Maar waarom in een gastgezin?
Omdat ik mezelf er dan echt toe dwing om ook buiten schooltijd Russisch te spreken. Ik ga naar Petersburg om mijn Russisch te verbeteren, dus dan wil ik er ook wel echt alles aan doen om een zo hoog mogelijk niveau te bereiken. In Minsk heb ik vorig jaar gemerkt dat je een taal het best leert door jezelf in het diepe te gooien en gewoon te beginnen met praten, hoe klein je woordenschat en grammaticale kennis ook is.

4. Met wie ga je daar eigenlijk heen?
We gaan met de elf overgebleven tweedejaars van de opleiding Russische Studies in Leiden, een groep die elkaar dus al anderhalf jaar kent. Vier van ons zitten in een gastgezin, de andere zeven in groepjes van twee of drie in appartementjes.

5. Maar is het daar niet koud?
Ja. Het is Rusland, natuurlijk is het daar koud.

6. Ga je dan ook nog andere steden bezoeken?
In het programma zijn twee excursies opgenomen, vier dagen Moskou in maart en twee dagen Novgorod in april. Of we daarnaast nog andere plaatsen gaan bezoeken weet ik niet.

7. Komen jullie ook nog met “echte Russen” in contact?
Als het goed is wel. Het NIP heeft een soort buddy-programma waarbij we in contact worden gebracht met Russische leeftijdsgenoten die een beetje dezelfde hobby’s hebben. Verder zijn we in Rusland en zullen we vast wel eens met Russen in aanraking komen.

8. Je gaat toch wel een blog bijhouden, hè?
Dit was over het algemeen geen vraag, maar eerder een aanname of zelfs een eis. En dan kan ik, als Rus in opleiding, niet anders dan braaf gehoorzamen. Ik schat dat ik zo’n twee keer per week zal bloggen en in een infantiele bui heb ik besloten de blogs de ludieke titel Blogski te geven, want ja, een mens moet toch iets. Daarnaast ben ik natuurlijk ook te volgen op mijn geliefde Twitter.

9. Heb je daar ook vrije tijd?
We hebben elke vrijdag vrij en nooit volle dagen les zoals ik in Leiden/Den Haag gewend ben, dus er is volop de tijd om de toerist uit te hangen.

10. Pas je wel goed op jezelf?
Om de een of andere reden is dat de vraag die iedereen stelt wanneer je vertelt dat je naar Rusland gaat. Chill out, mensen, ik ga niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek of naar Parijs. Petersburg anno 2016 is niet veiliger of onveiliger dan Amsterdam.

До скорого!

Ontvang blogski's via mail