Recent
Vandaag
12 May 2024

Maandag 27 juli

Op maandagochtend besloten Irma en ik om een dagje thuis te blijven, vanwege andere bezigheden en moeheid. Ik ben om negen uur een flink stuk gaan hardlopen, om er tot mijn verbazing achter te komen dat er op maandagochtend nóg minder auto’s op de weg zijn dan ’s avonds of in het weekend. Daarna heb ik de blogposts van de afgelopen drie dagen geschreven en zijn we naar ons café met gratis WiFi gegaan om ze te uploaden – onze eigen WiFi is inmiddels op sterven na dood. Voor onze vaste supermarkt stond nu ook een campagneteam van Loekasjenko, misschien is de “campagne” het afgelopen weekend gewoon begonnen.

’s Avonds ben ik met de metro naar het Leninplein gegaan en heb ik een lange wandeling door het centrum gemaakt, waarbij ik foto’s nam van gebouwen die ik eerder niet op de foto durfde te zetten. Het KGB hoofdkwartier bijvoorbeeld. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de KGB in Wit-Rusland gewoon blijven bestaan, nu in dienst van president Loekasjenko, en heeft ze in tegenstelling tot Rusland zelfs geen naamsverandering ondergaan. Het is veelzeggend dat het hoofdkwartier in een groot, statig pand in de belangrijkste winkelstraat van de hoofdstad zit. Ook het “Paleis van de Republiek,” waar Loekasjenko enkele maanden geleden Poetin, Merkel, Hollande en Porosjenko ontving heb ik nu op de foto gezet. Aan het werkpaleis van de president heb ik me niet gewaagd. Teveel soldaten daar.

Toen ik weer door de beveiligingspoortjes van de metro wilde lopen, hield een van de agenten die daar toezicht houden me tegen. Ik moest mijn zakken legen, waar veel inzat (portemonnee, telefoon, iPod, документы, metropas, sleutel) en kon toen doorlopen. Helaas mocht ik niet door de metaaldetector. Robin is er al wel een aantal keer uitgepikt, waarschijnlijk vanwege zijn niet-Russische uiterlijk en zijn grote zwarte rugzak. Een luie agent kijkt dan met een half oog in zijn tas, laat hem door een metaaldetector lopen en gebaart dat hij door mag. Ik betwijfel of je potentiële terroristen er op deze manier uitpikt, maar ze zullen vast hun manieren hebben.

Deze veiligheidsmaatregelen zijn van kracht gegaan in 2011, nadat een bomaanslag in metrostation Кастрычницкая 15 doden en 204 gewonden tot gevolg had. Кастрычницкая bevindt zich vlakbij het presidentiële paleis. Een halfjaar later werden twee verdachten ter dood veroordeeld, nog geen jaar na de aanslag werden zij voor het vuurpeloton geëxecuteerd. Het snelle onderzoek en het feit dat de twee geen motief hadden voor hun daad, heeft bij velen vragen opgeroepen. Sindsdien heeft de Wit-Russische overheid dus wat halfslachtige veiligheidsmaatregelen ingevoerd waardoor het af en toe wat langer duurt voor je de metro in kunt. Ладно.

KGB Hoofdkwartier. Heb m'n leven gewaagd voor deze foto.

KGB Hoofdkwartier. Heb m’n leven gewaagd voor deze foto.

 

Ontvang blogski's via mail